Måste vs. Vill

Jag har tänkt. I somras var jag iväg på en kickoff med HAC och då var det en inspirerande föreläsare som pratade mycket om vad vi säger till vår egen hjärna och på vilket sätt detta sedan påverkar vår vardag. Jag vet att han pratade om det här med att hjärnan inte kan uppfatta ordet "inte" och att vi därför ger en mängd tokiga instruktioner hela tiden.

Men det var inte det som fastnade djupast hos mig. Jag kommer ihåg att han pratade om "måste" och "vill", och skillnaden mellan dessa. Han menade att "måste" är väldigt negativt laddat och skapar olustkänslor inom oss medan "vill" inte har den effekten. Jag har tänkt på det där lite då och då och kommit fram till att han hade väldigt rätt! Om man i varje situation man är på väg att tänka att det är något man "måste" göra, bör man instället tänka att det är något man "vill" göra.

Om man tänker efter hittar man ett "vill" i alla situationer där man tror det är ett "måste". Om man mot förmodan inte hittar ett "vill" finns det överhuvudtaget ingen anledning att göra det man tänkt.

Ett exempel. Man har lovat sin granne att hjälpa till med att laga en gräsklippare. Man har fullt upp med sitt egna och har egentligen inte tid med detta, plus att man inte tycker det är särskilt kul att laga gräsklippare. Men man gör det ändå för att man känner att man "måste". MEN det bör inte vara därför man gör det! Man gör det för att man vill genomföra det man lovat och därigenom hjälpa sin granne. Alternativt gör man det för att man vill bli av med det, inte för att man måste bli av med det.

Det är värt att tänka på det. Man blir gladare av att vilja saker än att tvinga sig till saker, även om det är samma saker!

- - - - -

Igår snöade det i Falun. Dagen efter skidspelen. Är det inte lite komiskt?

- - - - -

Idag ska jag nog ta mig en tur i Skidspelsspåren. Det skulle i så fall bli min första tur på skidorna sedan De Nio Milen! Dock hörde jag att många spår tagits bort och den snö som legat på vissa ställen flyttats till hoppbacksgropen, de ska nämligen ha ett snowboard/snöskoter-event där i helgen, Clash Of Nations. Det är lite tråkigt, hade varit kul att åka upp längs Mördarbacken och känna sig som en riktig värlsdscupåkare.

- - - - -

För övrigt fick jag tillbaka på skatten i år. Jag trodde det skulle bli restskatt på fem-sex tusen men det visade sig bli några tusenlappar tillbaka. Vilken jackpot!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus