Svar på frågor angående veckans film Snöbivack

Det är dessa frågor som ska besvaras denna vecka:
1. Vad är det som poängteras i bägge filmerna vad det gäller komforten i bivacken?
2. Vad kan vara en risk och vad ge en föraning om att något håller på att hända i bivacken när man stängt till ingången för natten?
3. Klicka på länken
freeride och titta igenom filmen och beskriv kortfattat tre viktiga beslut som måste fattas i samband med bivackbygget. Klicka också på denna länk samt läs igenom sidan 18, ett elevarbete angående att bo i snö. Finner du några motsägningar mellan filmen och elevarbete?


Fråga 1.
Att man ska bygga låga partier där kall luft kan samlas. Antingen gör man som i film 1, att man bygger ingången lägre än golvet. Eller så kan man göra som i film 2, man bygger en gång mellan sovbäddarna där kalluften kan samlas.

 

Fråga 2.

Risken kan vara att syret tar slut. Om man tänder ett ljus kan man se om detta håller på att hända. När lågan början fladdra och flämta håller syret på att ta slut. Då är det dags att öppna ingången!

 

Fråga 3.
* Var man väljer att bygga sin bivack. Man ska se till att det inte finns något stup ovanför (det kan ramla ner saker) samt ifall det finns risk för en lavin.
* Rätt snödjup. Man måste se till att det finns tillräckligt med snö där man planerar att bygga bivacken så att man inte gör en massa jobb i onödan.
* Placera ingången på rätt ställe. Den ska vara neråt så att snön ramlar ur bivacken naturligt. Går mycket fortare att gräva bivacken och blir dessutom mindre jobbigt.

Filmen vs. elevarbetet.
Några direkta motsättningar hittar jag inte. Däremot är det stor skillnad på de båda byggnationerna i och med att bivacken i filmen är en nödbivack medan den beskrivna i dokumentet är en ordentligare och mera lyxig variant. I dokumentet står det om hur man kan göra för att få det bekvämligare i bivacken medan filmens grotta är av enklare sort.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus