Praktikrapport - Zorbcenter

Presentation av företaget

Vecka 9 var jag ute på praktik. Jag praktiserade på ett företag som lite grann hör ihop med naturguidning, Zorbcenter. Det är ett företag som erbjuder olika aktiviteter för att roa folk. Det man inte kan göra här för att ha kul, är inte värt att göra! Kanske inte riktigt sant, men det ligger i alla fall någonting i det.

 

Zorbcenter ligger i östra Jämtland i den lilla byn med det mer eller mindre lockande namnet Döviken. Affärsidén hos Zorbcenter är att erbjuda aktiviteter som inte finns på så många andra ställen. Ett exempel på det, och som är grunden till hela företaget, är zorbing. När de började med det för några år sedan var de först i Sverige. Zorbing är en adrenalinfylld upplevelse utöver det vanliga. Man spänns fast inne i en stor luftboll och rullas sedan ned för en slänt. Fräckt!

 

Zorbing är dock inte allt hos Zorbcenter. Här kan man även köra fyrhjulningar och offroadbilar på olika banor samt ägna sig åt diverse vinteraktiviteter, t.ex. traktorslang och skridskoåkning utför. Bland annat.

De som Zorbcenter vänder sig till är i första hand företag som vill ha en trevlig dag tillsammans. Det kan handla om fyrhjuling på förmiddagen och zorbing på eftermiddagen med en trevlig middag i den vackra stugan vid Indalsälven som avslutning. Det mesta är möjligt att ordna. Är man inte ett företag är man välkommen ändå. Man kan komma dit med familjen eller med kompisarna på möhippan.

 

Mannen bakom alla aktiviteter och hela företagets uppbyggnad är Carl Göran Söder. Han ÄR Zorbcenter. Hans vilja och engagemang är det få på denna jord som besitter.

 

Från vänster:

* Huset jag bodde i

* Spolning av isbanan

* Jag premiäråker

* Det gick fort, tur jag kan bromsa!

 

Min vecka på Zorbcenter

För en gångs skull var jag ganska tidigt ute med att hitta praktikplats. Fem veckor innan praktiken skulle äga rum började jag spana efter tänkbart företag att höra av mig till, vilket får anses som långt i förväg med mina mått mätt.

 

Jag hittade en sida på Internet med en massa företag och valde totalt ut 5 stycken som jag mejlade med förfrågan om praktikplats. Jag fick negativt svar från tre av företagen. Ett företag har ännu inte hört av sig. Och så var det Zorbcenter. Ganska omgående kom ett svar från Carl Göran där han bad mig ringa till honom för en pratstund.

Redan vid detta samtal kände jag att det skulle bli en lärorik vecka. Jag slogs med en gång av hans drivkraft och engagemang i sitt företag och hoppades att han skulle vilja ha mig där en vecka.

 

Och det ville han. Under min praktikvecka fick jag många nya erfarenheter. Erfarenheterna var av blandad art och handlar om olika saker. Dels har jag uppgraderat min praktiska sida. Köra skoter har jag fått öva på och fyrhjulskörning var något helt nytt för mig. Dessutom har jag varit med och konstruerat och byggt en skridskobana som slingrar sig ned för en backe. Ett nyskapande och oprövat moment hos Zorbcenter. Vi fick till en helt okej is när veckan närmade sig sitt slut och jag hann med premiäråket innan jag körde hem på fredagen. Roligt att få vara med under en hel process och sedan även se och testa slutresultatet.

 

Den andra delen av mina nya erfarenheter berör mer hur man leder och sköter ett företag. Carl Göran ser jag som en förebild inom just denna kategori. Han visade för mig att om man verkligen vill någonting och är envis klarar man av det. Även om det handlar om att göra en slingrande bana av is i en backe när man inte besitter några särskilda iskunskaper. Han gav också tips på marknadsföring och fick ut väldigt mycket reklam – mer än vad han planerade innan – av ett enkelt och snabbt besök hos Turistbyrån genom att vara lite framåt och bestämd.

 

Sammantaget var det en kanonvecka! Jag fick jobba mycket utomhus i fint väder, vilket inte är fel. Ibland bestod jobbet av – som jag nämnt – fysiskt jobb med isbanan medan det ibland bestod av skoter- eller fyrhjulingskörning. Roliga arbetsuppgifter, helt klart! Det som kan klassas lite negativt men ändå lite charmigt under veckan var att jag inte hade något rinnande vatten i den fina stugan som jag fick låna av Carl Göran. Det hade frusit på natten innan jag kom dit. Att inte ha något vatten försvårade vissa moment - t.ex. matlagning och toabesök - men som sagt, det blev lite charmigt istället. Jag som naturguide är ju van att ha det mycket värre ställt…

 

Slutligen vill jag tacka Carl Göran för en lärorik och trevlig vecka! Jag hoppas jag får tillfälle att återkomma till Döviken. Jag har ju faktiskt ännu inte testat zorbing.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus