Uppgift 2: Vad säger allemansrätten?

Uppgiften var:

Beskriv i ett inlägg på din blogg hur du tror att allemansrätten påverkar och möjliggör det friluftsliv du har utövat och det du nu bedriver. Redogör också kort för vad som gäller för det aktiviteter vi gjort utifrån allemansrätten.

 

Det vi har gjort hittills är att åka segelbåt och att vandra. Reglerna för att vandra i naturen och att vistas på havet liknar varandra. När man seglar får man gå i land, ankra eller förtöja vid strand som inte tillhör tomt. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus man får vara. Samma sak gäller när man ska tälta på sin vandringstur. Inte på tomt och inte så att man stör markägaren eller de boende. Kom ihåg allemansrättens huvudord: Inte störa – inte förstöra! När det gäller övernattning är reglerna samma för om man väljer att bo på sin båt eller tälta på land. Man brukar säga att ett dygn på varje plats är lagom. Återigen är det risken att störa som avgör.

 

Att åka båt är helt okej enligt allemansrätten

 

Allemansrätten är väldigt viktig för oss naturälskare. Man kan till och med säga att den är en förutsättning för friluftsliv. Den gör så att det är helt okej för vem som helst att vistas i naturen. Vare sig man tar en promenad, klättrar i berg eller åker segelbåt använder man sig av allemansrätten. För oss naturguider innebär allemansrätten en chans att få pröva på en rad olika saker. Vi har seglat och vandrat tack vare allemansrätten och framöver ska vi paddla kanot och vandra ännu mer.

 

När vi har varit ute på dessa turer har vi märkt av allemansrätten på flera sätt. Vi har kunnat stanna till på en ö och tältat en natt. Vi har även kunnat segla fram mellan skärgårdsöarna. Men det jag tycker är härligast med allemansrätten, och som höjer humöret mycket när man är ute i naturen, är att man kan plocka svamp och bär så fort man ser dom. Det är bara att böja sig ner. Att spontant få i sig lite av det goda naturen har att erbjuda påverkar mitt humör och gör min vistelse i naturen än mer rofylld.

 

Källa för uppgifter om allemansrätten: Naturvårdsverkets hemsida


Kommentarer
Postat av: Heed

Allemansrätten är verkligen kick ass. Jag borde gå ut och plocka svamp eller nåt, bara för sakens skull.

2009-09-08 @ 10:54:08
URL: http://meanngreen.blogspot.com
Postat av: Lena Söderberg

Allemansrätten is the shit!! GO SVERIGE!!! vet inte hur de är med andra länder? Finns det några fler länder som har det lika fritt och bra som Sverige vad det gäller allemansrätten? Bra skrivet Ola! Det är kul att läsa din blogg =)

2009-09-14 @ 18:44:58
URL: http://lilltjoffsan.blogg.se/
Postat av: Uteliggardjuret

Bra sammanfattat och bra skrivet Ola. Kan bara instämma med båda föregående talare om allemansrätten.

/Björn

Postat av: Maria

Bra skrivet, håller med dej om att allemansrätten är en förutsättning för friluftsliv.

Postat av: Henrik Nordeng

Kan inte annat än instämma!

2009-09-22 @ 10:31:23
URL: http://http://henriknordeng.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus