Dag i naturen

Skrivet 2/4, samma dag som vi var ute på de två vandringarna.

"Dagens vistelse i naturen bestod av två vandringar. Den första ägde rum på den blåa slingan i lunden nedanför Torslunda kyrka. Innan vi traskade iväg satt vi i klassrummet för att lära oss att känna igen olika träd genom att komma ihåg hur deras knoppar ser med hjälp av roliga namn, t.ex. ”skäggige hassel” och ”Aska svart”. Faktiskt ett mycket smart sätt att lära sig det på! Syftet med dagens första vandring var helt enkelt att få se de träd vi precis lärt oss växande i naturen. Dessutom passade vi på att sätta upp lappar så att andra också kan få möjlighet att lära sig ”skäggige hassel” och de andra. Vår guide för dagen var biträdande rektor Lisa. Det var hon som ordnade med lapparna vi satte upp.

Området där den blåa slingan tar sig fram är lövskog. Det finns som sagt en massa olika lövträd där och även en liten konstgjord damm. På marken såg vi blåsippor, vårlök och knoppar till vitsippor. Efter lunch gav vi oss iväg på för dagen vandring nummer två. Vi gick längs vägen mot Kalkstad och tog till höger när skogen började. Därefter gick färden via Gamla Skogsby och så småningom den Ekologiska forskningsstationen innan vi traskade hemåt. När vi lämnade asfalten bestod skogen av lövskog. Här såg vi ännu fler blåsippor, det kryllade av dem!

Efter några minuter i lövskogen kom vi fram till en äng som vi hjälpte Lisa med att faga. En äng är ett område där man låter växtligheten växa naturligt och som man sedan slår på sensommaren. Därefter låter man ängen vara tills på våren då man fagar. Att faga innebär att man rensar ängen från grenar och stenar för att blommor och gräs ska kunna växa mer fritt. Tänk vad man får lära sig i skolan! Som belöning för vårt arbete fick vi kexchoklad! Men eftersom jag har godisförbud och absolut inte tänker bryta det med en liten sketen kexchoklad avstod jag, vänligt men bestämt. På ängen såg vi bladen till orkidéer och gullvivor som förmodligen kommer blomma vackert senare i år.

När vi lämnat ängen kom vi till Gamla Skogsby som egentligen inte är någonting att se. Man kan med ett friskt öga skåda konturer på marken som troligtvis tyder på att det en gång stått hus där. Nu var det mest träd och mossa. När vi traskade vidare kom vi till en alvarliknande natur. Där såg och hörde vi en traktor som var igång med vårbruket. Den hade dubbelmontage! Endast intressant för en gammalt traktor-freak som jag.

Vi spanade också in ölandstok och Lisa berättade att Öland är det enda stället i Sverige som den finns naturligt på. När det gäller djuren i naturen hörde vi fåglar av för mig odefinierbar art och såg en mus raskt kila under grästuvorna i sina egenhändigt gjorda gångar.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en solig och fin dag, som gjord för vistelse i naturen. Vädret spelar en ganska stor roll för vad man tycker om utflykt i naturen. Oftast innebär vackert väder trevlig utflykt och dåligt väder tråkigt utflykt. Det behöver dock inte vara så. Regn betraktas allmänt som dåligt väder men om man är ordentligt rustad, t.ex. rejält regnställ, kan man märka det fina i att stå på en öppen plats och bara lyssna på när regndropparna faller mot kapuschongen.

Känslan efter att ha varit ute och gått i tre timmar är blandad. Man är givetvis lite trött eftersom man varit igång och rört på sig mycket. Men å andra sidan är man glad och väldigt nöjd med sig själv. Man har varit duktig och väldigt aktiv. Underbar känsla!"

Skäggige hassel

Porten till alvaret

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus