Borgs By

Skrivet 7/4, samma dag som vi var vid Borgs By.

"Det var nära att det inte blev någon utflykt idag. Vi hade kommit överens om att ta Pavs och min bil för att på eftermiddagen åka mot östra sidan av Öland. Det hade jag totalt glömt och lånade därför under förmiddagen gladeligen ut min bil till Lars! Sen när vi samlades efter lunch och skulle åka iväg hade vi bara en bil... Kan inte säga att det kändes bra. Men som tur är lyckades vi få tag i den ena bussen så det löste sig i alla fall!

Dagens tur i naturen gick till Borgs By, som är en väl bevarad radby rakt österut om Ölandsbron. Denna lilla by verkar vara ganska populär. Såhär års är det knappast turistsäsong men ändå såg vi många olika bilar på parkeringen, bl.a. en brittisk, och vi mötte ett flertal människor som passade på att njuta av den fina naturen i det fina vädret.

Från Borgs By går en vandringsled till Jordtorpsåsen. Denna led slingrar sig fram genom olika typer av natur, bl.a. ädellövskog. Vi gick inte hela vandringsleden utan bara en bit eftersom tiden tickade iväg. I början av leden går man över en äng och det tycker jag normalt sett är riktigt trevligt. Idag blåste det lite så det vara ”bara” trevligt… Annars så är en äng för mig lika med frihet. Man kan göra vad som helst, det finns inga begränsningar på en äng. Man kan göra allt eller inget. Det är öppet men ändå buskigt. Det är lugnt och skönt. Äng är helt enkelt en bra plats för avkoppling.

Utmed leden passerade vi gräsbeklädda områden med ganska mycket vegetation. Det gjorde att det var vindstilla och på de ställen solen hittade fram var det varmt, på gränsen till hett. Åtminstone lär det bli det längre fram i sommar. Där kikade vi mycket efter majbagge som tydligen ska trivas på de ställena, dock utan större framgång. Vid ett av dessa varma ställen såg vi skymten av en orm innan den slingrade in bland stenarna och hur gärna Pav än ville se den så kom den inte fram igen.

Vid vår vändpunkt växte ett träd som var alldeles grönt. ”Redan nu!?” tänkte vi innan vi kom närmare och kunde konstatera att det var murgröna som tagit över trädet totalt! Det trädet, som vi konstaterade var en oxel, var ganska vekt och försvagat. För även om murgröna inte har något med trädet att göra egentligen, inga sammanväxningar eller liknande, så snor det åt sig mycket av den solenergi och näring som trädet annars skulle ha fått. De grövsta stammarna på murgrönan hade en diameter på över en decimeter. Inte konstigt att det trädet har svårt att hävda sig!

Floran under dagens vandring bestod av de vanliga blommorna för den här tiden på året, blåsippa, svalört, vårlök m.m. Dessutom spanade vi in tulpanskål, en svamp som Pav hittade några dagar tidigare och som tydligen är det sydligast fyndet i Sverige! Kul att ha sett den. I och med att den är så liten och verkar vara ganska ovanlig lär jag ju inte se den igen… Vi såg en fjäril som, när den slog ihop vingarna, såg ut som ett förmultnat löv och var nästintill omöjlig att få syn på. Namnet på fjärilen har jag tyvärr glömt.

Som avslutning skyndade vi tillbaka till Borgs By för att hinna besöka Gråborg innan hemfärden. Gråborg är Ölands största fornborg och på många sätt mäktig. I alla fall har den varit det. Idag är det bara en ring av rasad stenmur och en återuppbyggd entré. Men med lite fantasi är den väldigt maffig!

Dagens ord:
Äng -  Ett mycket fint ord tycker jag som också står för något fint. Borde användas oftare
."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus